lauantai 13. joulukuuta 2008

JoulumeemiSain Susannalta tämän joulumeemin! Toivottavasti Inkalandian totuudentorvi ei pilaa kenenkään joulumieltä, sillä kaikkihan me täällä taaplataan tyylillämme ja ainakin minun elämänfilosofiani nro 1 on, että "elä ja anna toisten elää..." =O)

 


 

Pidätkö joulusta? Miksi?

 

Hmm, pidän ja en. En pidä joulun nykyisestä materiajuhlasta ja siitä, että "joululla" ei ole monelle enää mitään muuta merkitystä kuin ylensyönti ja –juonti, sekä mahdollisimman paljon lisää tavaraa. Enkä siitä, että kauppojen kassajonot venyy ja paukkuu stressaantuneista, väsyneistä ja kiireisistä ihmisistä. Joulun olen ymmärtänyt olevan alkujaan hiljentymisen, rauhan ja ilon aikaa. Mielestäni se luo nykyään lähinnä eripuraa, ylimääräistä sekasortoa, stressiä ja surua monenkin elämään.

 

Toisaalta, kuin vastapainoksi muistan lapsuuden jouluja, jolloin vielä oli ainakin hivenen vähemmän merkitystä pakettikasan korkeudella, vaikka aina jotain lahjaksi saatiinkin. Syötiin itsetehtyä jouluruokaa, oltiin sukulaisten kanssa ja joskus käytiin jopa joulukirkossa, tai myöhemmin yömessussa, joka silloin kuului jonkinlaisiin perinteisiin. Sen jälkeen on paljon vettä virrannut, joten enää ne eivät kuuluisi tapoihini, vaikka enemmän joulusta nauttisinkin kuin mitä nykyään teen. Minulle joulu on tätä nykyä lähinnä muutaman lisävapaapäivän ja hetkellisen arjesta karkaamisen paikka. Juuri ennen joulua on nimittäin töissä aina järkyttävä kiire, kun kaikki yrittävät saada vuoden lopun työnsä tehtyä ja teetettyä ennen joululoman alkua. Aattona on niin väsynyt, että ei jaksa kuin "palautua" stressaavista työviikoista. Silloin on onnellinen siitä tiedosta, että edessä on vielä monta vapaapäivää ja ehtii paremmin palautua taas ylikierroksilta normaaliin rytmiin.

 

Miten tahtoisit viettää joulusi? Kenen kanssa? Missä?

 

Sinkkuihmisenä ylimääräisiä paineita luo se, että sukulaiset odottavat automaattisesti minun menevän joulun viettoon heidän luokseen, sillä "eihän sinulla muutakaan voi olla"! Jos sanon, että tahtoisin mieluiten viettää joulun kotona leväten, niin minua pidetään joko outona, tai ajatellaan, että ylen katson hyvää tarkoittavan tarjouksen. Miksi kukin ei saisi viettää tai olla viettämättä sitä aikaa, kuten itse parhaaksi näkee. Kaikkein mieluiten lähtisin vaikkapa ulkomaan matkalle, jottei tarvitsisi selitellä kotiin jäämistään. Silloin kun siihen ei ole mahdollisuutta tai varaa, tahtoisin olla kotona, ilman syyllisyyden tunteita siitä, ettei taas ole matkustanut toiselle puolelle Suomea valmiiksi väsyneenä ja puoliväkisin.

 

Onko sinulla joulukalenteria? Minkälainen?

Vain blogikalenterini, joka sekään ei ole joulukalenteri, vaan joulukuukalenteri.

 

Pelkäsitkö pienenä joulupukkia?

 

Jännitin ainakin valtavasti. Olen vähän outo, mutta mielestäni on erittäin suuri vääryys, että sillä narrataan. Itse oivalsin totuuden jo varhain, kun tunnistin tutun äänestä. Minä olin paljon iloisempi äidin, serkun tai tädin lahjasta, kuin jonkin epämääräisen pelottavan karvanaaman, jota en edes tuntenut…

 

Mikä on ensimmäinen muistamasi joulu?

 

Muistan varmaan ensimmäisenä joulun, jonka vietin tätini ja hänen miehensä luona, sillä se poikkesi niin paljon aiemmistani. Taisin olla silloin vasta noin kuuden ikäinen. Sinne ei pukki tullut, mutta lahjoja oli sinä vuonna normaalia enemmän. Samoin muistan sen, että tätini oli laittanut todella kauniin kodin jouluksi ja kaikki siellä oli tunnelmallista ja tuoksui joululle.

 

Missä vietät joulusi tänä vuonna?

 

Toivottavasti kotona, jos saan pitää oman pääni tällä kertaa.

 

Oletko ollut tuhma vai kiltti tänä vuonna?

 

Riippuu mittarista. Nykynormien mukaan varmaan ylikiltti, mutta ainahan on parantamisen varaa, vai mitä?

 

Mitä toivot eniten jouluksi?

 

Rauhallista mieltä, lämpöä, hyvää tunnelmaa ja paljon rakkautta.

 

Nimeä mieluisin jouluruokasi:

 

Imelletty perunalaatikko ála isän sisko! Ehdoton jouluruoka nro 1. Lanttulaatikkoa kylmänä ja ylikypsä joulukinkku. Piparitaikinaa iso pallo olisi kiva jälkkäri. Valmiista pipareista en niin paljon välitä. :)

 

Oletko kenties jo ostanut/saanut valmiiksi kaikki aikomasi lahjat?

 

Lahjat on lahjottu jo minun osaltani, eli en harrasta juurikaan joululahjoja. En osta muille, enkä saa niitä itse. Vain poikkeustapauksissa pari-kolme sekä ostetaan, että saadaan. Minusta antamisen ilo on suurempi, kun se ei ole mikään "velvollisuus" tiettynä vuoden aikana tai päivänä, vaan tulee spontaanisti sydämestä saakka juuri silloin, kun siltä tuntuu.

 

Mikä on sinun kaunein joululaulusi?

 

Varpunen jouluaamuna. Vesa-Matti Loirin tulkinta saa lähes kyyneleet silmiin, vaikken jouluihminen olekaan. Samoin Sylvian joululaulu on kaunis. Loiri on tulkitsija vailla vertaa… tai no, onhan niitä jo toinenkin. Nimittäin Samuli Edelmann.

 

Paras jouluaiheinen leffa?

 

Ei tule ainoatakaan mieleen. Katson niin vähän leffoja nykyään muutenkin.

 

Paras joulumuistosi?

 

Jos sen pitää liittyä jouluntunnelmaan, niin se on varmaan jostain lapsuudesta. Muuten se on ensimmäinen joulu, jolloin oivalsin, ettei sitä kannata ottaa niin vakavasti.

 

Mitä joulussa odotat eniten?

 

Vapaa-aikaa.

 

Minkälainen joulukuusi teillä on?

 

Puiden koti on ulkona, juurillaan.

 

Osallistutko salaiseen pikkujoululahjojen vaihtoon koulussa tai työpaikalla?

 

En.

 

Onko sinulla pikkujouluja tiedossa?

 

Joulujuhlista jaloin, pikkujouluista kontaten. Ei oo minun heiniäni.

 

Kuinka monta joulukorttia lähetät?

 

Yhden. Toisen annan käteen.

 

Joulutoiveesi?

 

Että silmät avautuisivat yhä useammin näkemään tärkeämpiä asioita, eikä vain tämän maailman melskeistä turhanpäiväisyyttä.

 

 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti