torstai 12. maaliskuuta 2009

20. Pisan kalteva torni


Ensimmäinen osuus keskittyy Euroopan ihmeisiin (1-29)


20. Pisan kalteva torni

Tiesitkö että… Pisan torni on 55 metriä korkea ja sen pyörötornissa on kellohuone mukaan lukien kahdeksan kerrosta. Tornin kuutta ensimmäistä kerrosta ympäröivät sirot holvikaaret saattavat pohjautua bysanttilaiseen tai islamilaiseen arkkitehtuuriin.
 Pisan kuuluisa kalteva torni (Torre Pendente) on itse asiassa kaupungin tuomiokirkon kellotorni eli kampaniili. Tuomiokirkko, kellotorni, baptisterio (kastekappeli) ja hautausmaa muodostavat silmäähivelevän kokonaisuuden. Jos kellotorni olisi suora, sen tuntisivat todennäköisesti vain taidehistorioitsijat. Kaltevuutensa vuoksi torni on kuitenkin maailmankuulu.

Tornissa olevan kivikirjoituksen mukaan rakentaminen aloitettiin vuonna 1174, mutta koska Pisan kalenteri oli vuoden edellä meidän ajanlaskuamme, oikea vuosiluku on 1173. Alkuperäiset arkkitehdit Bonnano Pisano ja Vilhelm Innsbruckilainen eivät nähneet tornia valmiina, sillä kellohuone valmistui vasta 1300-luvun jälkipuolella.

 
Photo: Alkarex, GNU Free Documentation LicensePisan torni alkoi kallistua jo rakennusvaiheessa, ja sen kallistuma on syventynyt vuosien saatossa. Viime vuosisadan alussa torni oli 4,3 metriä vinossa ja vuosisadan lopussa kallistuma oli jo 4,6 metriä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti