lauantai 14. maaliskuuta 2009

22. Pietarinkirkko


Ensimmäinen osuus keskittyy Euroopan ihmeisiin (1-29)22. PietarinkirkkoPhoto: Wolfgang Stuck, Public domainTiesitkö että…


Roomassa, Italiassa sijaitsevan Pietarinkirkon pinta-ala on 22 300 neliömetriä. Kupolin korkeus on 138 metriä halkaisija 42 metriä. Sen pylväikössä on 284 pylvästä. Kirkkoa oli enimmillään rakentamassa noin 2000 rakentajaa.

Miltei kaikki Italian kuuluisat 1500-luvun arkkitehdit osallistuivat tämän valtavan kirkon suunnitteluun. Basilikaa rakennettiin peräti 170 vuotta, sillä toisiaan seuraavat arkkitehdit muuttivat ja laajensivat edeltäjiensä suunnitelmia.  Rooman sydämessä nykyisin seisova pyhäkkö on mitoiltaan kunnioitusta herättävä. Vielä hämmästyttävämpää on se, että se ylipäätään valmistui, sillä Pietarinkirkon historiassa tuli vastaan monia yllättäviä käänteitä.

Kirkon juuret juontavat apostoli Pietarin marttyyrikuolemasta. Keisari Nero naulitsi Pietarin ristille ja haudatutti hänet julkiselle hautausmaalle n. vuonna 64. Pietarin haudasta tuli pyhiinvaelluspaikka. Rooman ensimmäinen kristitty keisari Konstantinus (vv. 274-337) rakennutti sen ympärille basilikan, joka pysyi pystyssä tuhat vuotta. Kun pyhäkkö alkoi rapistua, paavi Nikolaus V suunnitteli sille seuraajan, mutta hän kuoli vuonna 1455 ennen kuin rakennustyöt käynnistyivät.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti