tiistai 17. maaliskuuta 2009

25. Alhambra


Ensimmäinen osuus keskittyy Euroopan ihmeisiin (1-29)


25. Alhambra


Photo: Jim Gordon Creative Commons Attribution 2.0

Tiesitkö että… Nasridien dynastian perustaja Muhammed al Ghalib aloitti Alhambran rakennuttamisen 1200-luvun puolivälissä. Kuninkaalliset asuintilat ovat Jusuf I:n ja Muhammed V:n ajalta 1300-luvun jälkipuolelta.

Granadan Alhambra oli ulospäin linnoitus, jossa oli 23 tornia. Maurit rakensivat sen 1200-luvulla, jolloin kristittyjen vahvistuminen uhkasi islamilaisten valtaa Espanjassa. Sisältä Alhambra oli yritys luoda maanpäällinen paratiisi.

Alhambra palveli Granadan Nasridien dynastiaa linnoituksena, hallinnollisena keskuksena ja kuninkaanlinnana. Sisäpihat, käytävät ja vesialtaat luovat Alhambraan upeaa avoimen ja katetun tilan vaihtelua. Linna on koristeltu kaikkialta ylenpalttisesti fajanssilaatoilla, moreskeilla (tyylitellyillä kasviaiheisilla ornamenteilla), lävistetyillä stukkopinnoilla ja monimutkaisella kalligrafialla. Tippukiviä muistuttavassa stalaktiittiholvissa on jotain ihastuttavan aineetonta. Kalligrafiaan ikuistetut säkeet kertovat tähdistä ja taivaasta. Vesi virtaa kanavissa, jotka symboloivat islamilaisen paratiisin neljää jokea.

 
Fuente de los Leones
Photo: Fernando Martín Creative Commons Attribution ShareAlike 2.0

Granada oli 1200-luvun puolivälissä Espanjan viimeinen maurilainen kuningaskunta. Nasridit poistuivat Granadasta vuonna 1492 Espanjan takaisinvalloituksen päättyessä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti