torstai 19. maaliskuuta 2009

27. Kreml


Ensimmäinen osuus keskittyy Euroopan ihmeisiin (1-29)


27. Kreml

Tiesitkö että… Kreml on kolmion muotoinen ja 28 hehtaarin laajuinen. Se sijaitsee Moskovanjoen rannalla. Iivana Suuren kellotorni on 81 metriä korkea. Se valmistui vuonna 1600. Tornin teetti tsaari Boris Godunov. Vuonna 1586 valettu Tsaarin tykki painaa 40,6 tonnia. Sillä ei ole ammuttu kertaakaan.

 
Photo: Matthias Prinke, Creative Commons Attribution ShareAlike 2.5

Iivana Julma oli ensimmäinen mies, joka saattoi perustellusti sanoa olevansa kaikkien venäläisten tsaari. Hänet kruunattiin Moskovan Kremlissä vuonna 1547. Kremlejä, linnoituksia, on monissa Venäjän vanhoissa kaupungeissa, mutta Iivana Julman kruunauksesta alkaen Moskovan kreml on ollut niistä tunnetuin. Tämä linnoitus oli ydin, jonka ympärille 1100-luvulla perustettu Moskova kasvoi. Kremlin muurien suojissa on tsaarien palatseja ja useita kirkkoja. Vallankumouksen jälkeen Kremlistä tehtiin uuden valtion keskuspaikka.

Kremlin korkeat muurit rakennettiin 1400-luvun lopulla uudelleen tiilestä. Ne ovat jopa 18 metriä korkeat ja niiden pituus on yli 1,6 kilometriä. Muurissa on 20 tornia. Joidenkin porttien yllä on telttamainen katos. Kremlin pääsisäänkäynti on Punaisen torin puolella oleva Spasskajan kellotornin portti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti