sunnuntai 22. maaliskuuta 2009

29. Siperian rata


Ensimmäinen osuus keskittyy Euroopan ihmeisiin (1-29)


29. Siperian rata


Siperian rata merkitty karttaan punaisella. Kuva: Public Domain

Tiesitkö että… Siperian rata on maailman ylivoimaisesti pisin rautatie, jolla liikennöidään jatkuvasti. Se rakennettiin vuosina 1891-1905 lähinnä Siperian kulta- ja muiden kaivosten malmin kuljetukseen. Poliittiset vangit määrättiin pakkotyöhön rataa rakentamaan, ja junilla kuljetettiin myös rikollisia ja toisinajattelijoita sisäiseen maanpakoon Siperiaan.Kuva vuodelta 1910. Public Domain.
 
Siperian rataan rakennettiin ensin yksi raide Moskovasta Japaninmeren rannikolla sijaitsevaan Vladivostokiin. Sen pituus oli 7416 kilometriä. Toinen (pidempi) raide lisättiin myöhemmin. Raideleveys on 1524 millimetriä, joka on käytössä myös Suomessa. Muualla maailmassa raideleveys on yleensä 1435 millimetriä.

Aikatauluissa kaikkialla radan varrella käytetään Moskovan aikaa, vaikka juna kulkee kahdeksan eri aikavyöhykkeen läpi. Toisin sanoen itärannikolla kello on seitsemän tuntia edellä Moskovan ajasta. Mantsurian kautta pidemmän reitin ajava juna kulkee 8986 kilometriä ja matka kestää kuusi vuorokautta.


***


Seuraavaksi vuorossa osa 2. AASIA (30-50)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti