keskiviikko 25. maaliskuuta 2009

31. Sininen moskeija


Toinen osuus keskittyy Aasian ihmeisiin (30-50)


31. Sininen moskeija

 
Photo: Public Domain

Tiesitkö että… Sinisen moskeijan (Istanbul, Turkki) rakentaminen aloitettiin 19-vuotiaan sulttaani Ahmed I:n käskystä vuonna 1609. Moskeijan virallinen nimi on Sulttaani Ahmed I:n moskeija. Sulttaani kuoli 27-vuotiaana varsin pian uuden moskeijansa avaamisen jälkeen.

Sisätilojen koristeluun on käytetty noin 20 000 kaakelilaattaa. Arkkitehtina toimi Mehmet Aga ja hänen mestariteoksensa valmistui seitsemässä vuodessa. Erään tarun mukaan nuori sulttaani loukkasi islamin pyhän kaupungin Mekan viranomaisia ja joutui rahoittamaan seitsemännen minareetin rakentamisen, jotta Sininen moskeija jättäisi kaikki muut pyhäköt varjoonsa.

 
Author:
travisreitter, Creative Commons Attribution ShareAlike 2.0

Moskeijan katto koostuu 30 pienestä kupolista ja sisäpihan keskellä on kuusikulmainen suihkukaivo. On yleistä, että tällaisissa suihkukaivoissa peseydytään ennen pyhäkköön astumista.

Mihrab (Mekkaan päin osoittava rukoussyvennys) ja nimber (saarnatuoli) on veistetty valkoisesta marmorista ja lattialle on levitetty paksuja, enimmäkseen tummanpunaisia mattoja. Suurimman vaikutuksen tekevät kuitenkin moskeijan siniset kaakelilaatat. Niissä on lukuisia sinisen sävyjä ja tarkemmin katsoen niissä erottuu monia muitakin värejä.

1 kommentti:

  1. I realize that nothing is fair but I'm still trying. I just want to do my best and what is possible
    povaup

    VastaaPoista