torstai 2. huhtikuuta 2009

39. Kolmen rotkon pato


Toinen osuus keskittyy Aasian ihmeisiin (30-50)


39. Kolmen rotkon pato


Kuva: Yogho, GNU Free Documentation License

Tiesitkö että…


Kiinan massiivinen vesivoimalahanke, Kolmen rotkon pato, käynnistyi vuonna 1994 ja sen pitäisi valmistua tänä vuonna (2009). Se on rakennusprojektina suunnaton. Hankkeeseen ryhdyttiin katastrofitulvien ehkäisemiseksi ja jotta saataisiin kasteluvettä pelloille, samoin sähkövoimaa. Hanke on tuomittu ympäristöaktivistien ja ihmisoikeusjärjestöjen toimesta eri puolilla maailmaa.

Kolmen rotkon alue alkaa Baidichengista Fenglienin piirikunnasta Sichuanin provinssista ja päättyy 193 kilometrin päähän Nanjinguaniin Yichangin piirikuntaan Hubein provinssiin. Rotkot joissa pato kulkee ovat nimeltään Qutang, Wuxia ja Xiling.


Kuva: gugganij, GNU Free Documentation License

Aasian pisin joki Jangtse on kautta aikojen tulvinut, usein tuhoisasti. Yksin 1900-luvulla tulvissa hukkui yli miljoona ihmistä ja vuosisatojen mittaan menehtyneiden määrä on ollut moninkertainen.

Kolmen rotkon pato uhkaa kuitenkin useita jo entuudestaankin uhanalaisia lajeja, muun muassa isopandaa, kiinantiikeriä, kiinanalligaattoria, kiinansampea ja lumikurkea.  Jokivalaisiin kuuluvia, noin 2,4 metrin mittaisia tungtinginvalaita on enää vain noin 200 yksilöä. Maailman Luonnonsäätiö katsoo sen yhdeksi uhanalaisimmista lajeista maailmassa. Ympäristönsuojelijat ovatkin sitä mieltä, että rakentamalla useita pienempiä patoja, olisi säästytty näiltä suurilta ympäristötuhoilta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti