tiistai 7. huhtikuuta 2009

43. Himalaja


Toinen osuus keskittyy Aasian ihmeisiin (30-50)


43. Himalaja

Tiesitkö että… Himalaja on maailman korkein vuoristo. Maailman 109:stä yli 7315 metriä korkeasta vuoresta 96 sijaitsee Himalajalla. Etelä-Amerikan Andit on pitempi mutta ei yhtä korkea vuoristo. Maailman korkein vuori on Everest, tiibetiksi Chomolungma (8850 metriä). Napaseutuja lukuun ottamatta pisin jäätikkö on Himalajan Siachen. Se on 76 kilometrin mittainen.


Kuva: Swinelin, Public Domain. License: GNU Free Documentation License

Vaikka maailman korkein vuori tunnetaan kaikkialla maailmassa Mount Everestina, sen nepalinkielinen nimi Chomolungma loihtii mieleen kuvan, joka luonnehtii koko Himalajaa. Nimi tarkoittaa Lunten emojumalatarta.

Himalajan vuoristo yhdessä Karakorumin vuoriston kanssa kulkee Intian pohjoisosassa yli 1500 kilometrin matkalta erottaen Intian niemimaan muusta Aasiasta.

Himalajan vakituiset asukkaat eivät katsoneet aiheelliseksi koluta vuoria asuinsijojaan laajemmalta alueelta. Niiden tutkiminen jäi lähinnä seikkailumielisten eurooppalaisten tehtäväksi. Kun vuorikiipeilyn uranuurtajat 1800-luvulla valloittivat Alppien huippuja, Brittiläisen Intian maanmittaustoimisto määritti kolmiomittauksella erään muita korkeammalta näyttävän vuoren sijainnin. Vuonna 1856 valmistuineiden lopullisten laskelmien mukaan vuori XV:n korkeus oli 8840 metriä ja se nimitettiin Sir George Everestin mukaan. Hän oli aiemmin toiminut Intian maanmittauslaitoksen johtajana. Vasta 29.5.1953 uusiseelantilainen Edmund Hillary ja nepalilainen serpa, Tenzing Norgay valloittivat Everestin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti