lauantai 18. huhtikuuta 2009

53. Niili


Kolmas osuus keskittyy Afrikan ihmeisiin (51-64)


53. Niili 

Kuva: Mschlindwein, Central Intelligence Agency employee, Public DomainTiesitkö että…


Niili on maailman pisin joki (6695 kilometriä). Niilin suisto on maapallon hedelmällisimpiä alueita. Valkoinen Niili laskee Juban ja Khartumin välisellä noin 1600 kilometrin osuudella vain noin 73 metriä. 

Kuva: Niili Luxorin lähistöllä. Bionet, Public DomainMaailman pisin joki alkaa Afrikan suurimmalta järveltä ja luikertelee sieltä tuhansia kilometrejä aavikoiden ja kosteikkojen halki virraten ajoittain verkkaisesti ja syöksyen välillä katarakteista (putouksista) ja koskista alas. Khartumin kaakkoispuolella idästä virtaava Sininen Niili ja etelästä virtaava Valkoinen Niili yhtyvät. Sinisen Niilin lähde on Tanajärvi Etiopian ylängöllä. Sieltä joki virtaa kaakkoon Tisisatin komeiden putousten kautta ja tekee Etiopian ylängöllä noin 650 kilometriä laajan kaaren ennen kuin valuu Etelä-Sudanin tasangolle. Matkallaan Niili on kaivanut ylängön keskivaiheille valtavan rotkon, joka on paikoin 1,6 kilometriä syvä ja 24 kilometriä leveä.


 

Kuva: Luxorin ja Assuanin padon väliltä. Isewell, Creative Commons Attribution 1.0Niilin pohjoispäässä sijaitseva suisto on vielä nykyisinkin erittäin tärkeä Egyptille. Assuanin pato, joka rakennettiin noin tuhannen kilometrin päähän Kairosta etelään, on uhannut suistoa estämällä hedelmällisen lietteen kulkeutumisen yläjuoksulta pohjoiseen. Toisaalta padon ansiosta peltoja voidaan kastella ympärivuotisesti, ja joillain seuduilla saadaan useita satoja vuodessa. Kuivuudesta kärsivät Saharan eteläpuoleiset maat haluavat ottaa Niilin vettä omaan käyttöönsä ja kiistelevät Egyptin kanssa tämän mahtavan joen vesioikeuksista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti