tiistai 21. huhtikuuta 2009

56. Sahara


Kolmas osuus keskittyy Afrikan ihmeisiin (51-64)


56. SaharaTiesitkö että… Sahara on maailman suurin yhtenäinen aavikkoalue. Sen pinta-ala on noin 9,3 miljoonaa neliökilometriä. Dyynit liikkuvat eräissä Saharan osissa 11 metriä vuodessa. Saharan kuumimpia paikkoja on Kebili, jossa on mitattu jopa 55 astetta. 

Kuva: Anthere, GNU Free Documentation LicenseSaharan aavikko ulottuu noin 5150 kilometriä Egyptistä ja Sudanista Pohjois-Afrikan poikki Mauritanian ja Länsi-Saharan Atlantin-rannikolle. Suurin osa Saharasta on sisämaassa kaukana rannikosta, ja vallitsevat tuulet kuivaavat ilmasta kaiken kosteuden ennen kuin se pääsee sisäosiin. Aavikon ja meren väliset vuoret saavat pilvet satamaan jo kauan, ennen kuin ne ehtisivät syvälle sisämaahan. Taivas onkin aavikolla lähes pilvetön, ja päivällä on armottoman helteistä. Pilvettömyyden takia lämpö pääsee myös karkaamaan nopeasti ilmakehään auringonlaskun jälkeen, ja  yöllä lämpötila saattaa laskea pakkasen puolelle. 

Kuva: Bachmont, Creative Commons Attribution 2.0Aaltomaisesti kumpuilevat hiekkakinokset peittävät jopa 100 000 neliökilometrin laajuisia alueita. Muutamilla keitailla viljellään maata, mutta valtaosin aavikko on taloudellisesti tuottamatonta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti