sunnuntai 3. toukokuuta 2009

66. Niagaran putoukset


Neljäs osuus keskittyy Pohjois-Amerikan ihmeisiin (65-81)


66. Niagaran putouksetTiesitkö että… Sumu nousee korkealle ilmaan, kun Niagarajoen tummanvihreä vesi syöksyy putouksen juurella valkoisena vaahtoavaan kattilaan. Niagaranputoukset ovat kaksiosaiset: niihin kuuluu Amerikanputous (American Falls) ja Hevosenkenkäputous (Horseshoe Falls). Niiden välissä joen keskellä on metsää kasvava pieni Vuohisaari (Goat Island). 


Kuva: Oma vuodelta 1998. Horse Shoe, Kanadan puolen putous.Kanadan puolella olevan Hevosenkenkäputouksen kaari on 702 metriä pitkä. Yhdysvaltain puolella olevan suoran Amerikanputouksen pituus on 305 metriä. Eriejärvi laskee Ontariojärveen 56 kilometriä pitkää Niagarajokea pitkin. Matkalla vedenpinta laskee 100 metriä. Amerikanputouksen juurella on kalliolohkareita. Hevosenkenkäputouksesta vesi sen sijaan syöksyy esteettä alas asti. Kummankin putouksen korkeus on 50 metriä. 


Kuva: Oma vuodelta 1998. American Falls, USA:n puolella.Niagaranputoukset ovat geologisesti nuoria: ne muodostuivat noin 10 000 vuotta sitten. Putousten yläpuolella joenpohja on kovaa dolomiittia, mutta syvemmällä on liuske- ja hiekkakiven kaltaisia pehmeitä kivilajeja.Kauan sitten joki syöksyi jyrkänteeltä alas noin 11 kilometrin päässä nykyisistä putouksista pohjoiseen, mutta kun vuolas virtaus kulutti dolomiitin alla olevaa pehmeää kiveä, dolomiitti romahti. Putous perääntyi vähitellen. Se on nykyisin kaukana paikasta, jossa se oli 10 000 vuotta sitten. Perääntyessään putous on jättänyt syvän rotkon. Putous siirtyy noin metrin vuodessa ja sijaitsee nykyisin noin 305 metrin päässä yläjuoksun suuntaan siitä, missä se oli vuonna 1678, kun ranskalainen tutkimusmatkailija Louis Hennepin sen näki. 


Kortti: Oma vuodelta 1998. Maid of the Mist laivoja.Niagaran putousten voimasta ja koosta saa kouriintuntuvimman käsityksen aluksista, jotka uskaltautuvat kohisevaan veteen putousten juurelle. Näitä suhteellisen pieniä aluksia kutsutaan nimellä Maid of the Mist. 


Kuva: Oma. Niagaran museosta vuodelta 1998. Tällä joku Herra Rohkea on lasketellut alas Niagarasta.Jotkut ovat ottaneet putoukset myös henkilökohtaiseksi haasteekseen. Useat seikkailijat ovat laskeneet putouksen niskan yli erilaisissa vesikulkuneuvoissa, veneissä tai suljetuissa kapseleissa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti