sunnuntai 17. toukokuuta 2009

77. Grand Canyon


Neljäs osuus keskittyy Pohjois-Amerikan ihmeisiin (65-81)


77. Grand CanyonTiesitkö että… Mitkään sanalliset kuvaukset eivät pysty valmistamaan ensikertalaista tämän valtavan kanjonin kohtaamiseen, sillä se on sekä suunnattoman suuri että unohtumattoman upea jatkuessaan silmänkantamattomiin haarautuvien kanjonien, vesiputousten, tornien, jyrkänteiden ja rotkojen maailmana. Tuntuu kuin Grand Canyon ei olisi koskaan kahdesti samannäköinen, sillä aurinko ja taivaalla kulkevat pilvet saavat kivikerrostumien värit muuttumaan lakkaamatta kauniissa kirjossa, joka ulottuu mustasta ja purppuranruskeasta vaaleanpunaiseen ja siniharmaaseen. 

Kuva: Tobias Alt, GNU Free Documentation LicenseKun kanjoniin kurkistelee joltakin sen reunalla olevista monista näköalapaikoista, on vaikea uskoa, että alhaalla jopa 1,6 kilometrin syvyydessä virtaava mitättömältä vaikuttava ruskea joki on kaivertanut tämän valtavan rotkolaakson. Mikäli mahdollista, kannattaa laskeutua kanjonin pohjalle. Siellä näkee, että Coloradojoki on kaikkea muuta kuin mitätön. Lava Fallsia väitetään maailman nopeimmin virtaavaksi purjehduskelpoiseksi koskeksi.Pääkanjoni on 365 kilometriä pitkä ja leveimmillään noin 29 kilometrin laajuinen. Kanjonin pohjoispuolen opastuskeskus ja etelälaidalla sijaitseva Grand Canyon Village ovat linnuntietä vajaan 19 kilometrin päässä toisistaan, mutta autolla ajaen niiden välille tulee matkaa 322 kilometriä. 

Kuva: Scalif, Public DomainIntiaanit tiesivät Grand Canyonista jo tuhansia vuosia ennen kuin euroopalaiset sen löysivät. Puiston luolissa on paljon arkeologisia löytöjä, muun muassa kalliomaalauksia ja –piirroksia sekä saviastioita ja pieniä puuveistoksia.Tutustuessaan Grand Canyoniin 1903, presidentti Theodore Roosevelt totesi: ”Amerikkalaisten viisain menettely olisi olla kajoamatta siihen. Sitä ei voi tuosta parantaa. Aika on sitä tuollaiseksi työstänyt, ja ihminen voi vain pilata sen.”

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti