keskiviikko 20. toukokuuta 2009

80. Everglades


Neljäs osuus keskittyy Pohjois-Amerikan ihmeisiin (65-81)


80. EvergladesTiesitkö että… Evergladesin makeanveden suoalueen laajuus oli aikoinaan noin 10 000 neliökilometriä. Se on suurimpia makeanveden suoalueita koko maailmassa. Intiaanit käyttivät alueesta nimeä pa-hay-okee, joka tarkoittaa ”hetteistä vettä”. 

Kuva: Everglades National Park cypress. National Park Service. Public DomainTälle lähes asumattomalle subtrooppiselle suoalueelle valuu makeaa vettä Okeechobeejärvestä, joka on Isojenjärvien jälkeen Pohjois-Amerikan suurin järvi. Vesi imeytyy maan alle kalkkikivikerrostumiin ja nousee niistä pohjavetenä Evergladesin laajalle kosteikolle. Evergladesia hallitsee laaja ja paikoin läpipääsemättömän tiheä taarna, joka kasvaa jopa neljä metriä korkeaksi. Siellä kulkee pieniä vesiväyliä ja sen sisään kätkeytyy pieniä järviä, joissa esimerkiksi lumpeet ja vesiherneet menestyvät. 

Kuva: Floridanpantteri. National Park Service Photo by Rodney Cammauf. Public Domain.Kosteikossa tavataan yli tuhat erilaista siemenkasvia, muun muassa 25 orkidealajia ja 120 puulajia, joiden kirjo ulottuu tropiikin palmusta ja mangrovepuukasveista tammen ja saarnin kaltaisiin lauhkean vyöhykkeen lajeihin. Alueella kasvaa jopa jukkapalmun ja kaktuksen kaltaisia aavikon lajeja.  Eläimiä siellä tavataan runsaasti.  Siellä voi tavata harvinaisen klovnihaikaran, pelikaanin, amerikankrokotiilin, erilaisia saukkoja, sekä harvinaisia floridanpanttereita. Alligaattoritkin ovat alueella tuttu näky.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti