tiistai 2. kesäkuuta 2009

90. Galápagossaaret


Viides osuus keskittyy Keski- ja Etelä-Amerikan ihmeisiin (82-92)


90. Galápagossaaret 

Kuva: freeworldmaps.net, Creative Commons Attribution Share Alike 2.5Tiesitkö että… Tyynessämeressä sijaitsevien Galápagossaarten pinta-ala on noin 7800 neliökilometriä. Isoja saaria on 15, pieniä saaria 42 ja luotoja ja riuttoja 26. Saariryhmän pituus pohjois-eteläsuunnassa on noin 300 kilometriä. 

Kuva: Aarchiba, work of an U.S. Fish and Wildlife Service employee, Public DomainVieraat ihastuvat aina Galápagossaarten kauneuteen, moni-ilmeisyyteen ja ainutlaatuisuuteen. Kun Charles Darwin kävi saarilla vuonna 1835 maailmanympärimatkallaan Beagle-laivalla, hän luonnontutkijana ymmärrettävästi innostui saaren kasveista ja eläimistä. 

Kuva: Aquaimages, Creative Commons Attribution Share Alike 2.5Galápagossaaret ovat muodostuneet merenpohjasta kohonneesta laavasta. Yli 96 prosenttia saarten pinta-alasta kuuluu kansallispuistoon. 

Kuva: Aquaimages, Creative Commons Attribution Share Alike 2.5Saaria ympäröivää merta on julistettu suojelualueeksi noin 80 000 neliökilometrin laajuudelta. 

Kuva: refractor, Creative Commons Attribution 2.0Monia saarten kasvi- ja eläinlajeja ei tavata missään muualla maailmassa ja joitakin lajeja on ainoastaan yhdellä saarella. Saaret ovat ainoa paikka maailmassa, josta löytyy merileguaaneja. 

Kuva: Haplochromis, GNU Free Documentation LicenseNämä liskot syövät ainoastaan merilevää ja ovat sopeutuneet rantaelämään räpyläjaloin. Eri saarilla on 7 merileguaanin alalajia, jotka erottuvat toisistaan varsin selvästi. Saarilla elää myös toinen harvinaisuus, jättiläiskilpikonna. 

Kuva: Mfield, Matthew Field, GNU Free Documentation LicenseTäysikasvuisena yksilöt voivat painaa jopa 135–180 kiloa. Saarilta voi tavata viisitoista erilaista alalajia. Elinoloihin sopeutumisestaan huolimatta, ne ovat vaarassa kuolla sukupuuttoon ja neljä-viisi lajia on jo menetetty.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti