keskiviikko 10. kesäkuuta 2009

96. Iso Valliriutta


Kuudes osuus keskittyy Australian ja Oseanian ihmeisiin (93-98)


96. Iso ValliriuttaTiesitkö että… Iso Valliriutta levittäytyy Australian itärannikolla Lady Elliotin saaresta Cape Yorkin niemimaan kärkeen. Tällä matalalla rannikkoalueella onkin yksi maailman suurimmista biologisista, geologisista ja maisemallisista ihmeistä. 

Kuva: Nickj, GNU Free Documentation LicenseIso Valliriutta on muodostunut elävistä polttiaiseläimistä, korallipolyypeista ja niiden tukirangoista. Korallieläimet ovat rannalla tavattavien merivuokkojen sukulaisia. Ne ovat pieniä ja kehityksellisesti alkeellisia ja elävät suurina yhdyskuntina, joista kukin on saanut alkunsa lukemattomia kertoja jakautuneesta yksittäisestä polyypistä. Korallieläimet erittävät ympärilleen kovan tukirangan esimerkiksi kalsiumkarbonaatista. Riutan runko muodostuu näistä tukirangoista. Elävä riutta on tuhansia vuosia jatkuneen elämän ja kuoleman vuorottelun tulos: suurin osa riutasta koostuu menneiden polyyppisukupolvien tyhjistä tukirangoista, joita peittää vain ohut elävien korallieläinten kerros. 

Kuva: Jan Derk, Public DomainKoralliriuttoja muodostuu ainoastaan vesiin, joiden lämpötila pysyy kautta vuoden 22 ja 28 asteen välillä. Maailmasta ei löydy moninaisempaa ekosysteemiä, kuin tämä valliriutta. Isolla Valliriutalla elää yli 400 kovaa ja pehmeää korallilajia. Ison Valliriutan pituus on yli 2000 kilometriä. Siihen kuuluu noin 2900 erillistä riuttaa, joiden koko vaihtelee 0,01 neliökilometristä sataan neliökilometriin. Ison Valliriutan kokonaislaajuus on 348 698 neliökilometriä eli se on suurempi kuin Suomi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti