lauantai 16. lokakuuta 2010

Tipu terävämmäksi


Painava putki, ei jalustaa. Kädet epävakaat. Tulos näkyy heti.


 


Kuvassa oli mielestäni kuitenkin niin herkulliset värit, että päätin edes yrittää saada sitä paranneltua, ennen kuin heittäisin sen toivottomana roskiin.


(Nämä ohjeet toimivat Photoshopissa. Voit toki käyttää vastaavia muissakin ohjelmissa, jos sellaiset toiminnot löytyvät.)


Se, mitä teen aina ensimmäisenä käsittelyyn ottamalleni kuvalle, on Filter --> Sharpen --> Unsharp Mask. Sillä saa kivasti blurria pois kuvasta kuin kuvasta ja toimii tehokkaammin, kuin muut sharpen-vaihtoehdot. (Varsinkin tällaisen puoliharrastajan käsissä on hyvä olla vähän automatiikkaa).Testasin miten tällaiset "default-arvot" toimivat kuvassa. Jokaista kohtaa voi vapaasti kokeilla mieleisekseen, kunhan muistaa rastittaa ensin Preview -ruudun.Muutosta tapahtui, mutta se on makuasia, onko sitä tarpeeksi. Yleensä aika vähäiset muutokset tarvitaan, kun kuva on alkujaan terävä ja hyvä. (Lisäterävöinnistä lisää tuonnempana).


Sitten oli aika vähän muutoinkin käsitellä kuvaa. Toinen vaihe, mitä teen lähes joka kuvalle, on käyttää Curves-käyrää. Sen avulla saa vaaleat, keskisävyt ja tummat kohteet mieleiseenä tasapainoon (ainakin useimmiten!). Yleispätevänä sääntönä voisi pitää sitä, että aluksi klikkaisi kiinnityspisteen keskisävyjen kohdalle, että ne eivät muuttuisi muiden sävyjen säädön aikana. Sitten voi valita tumman ja vaaleanpään säädöt kohdilleen ja katsoa vasta lopuksi tarvitseeko keskisävyjä korjailla.Tässä vaiheessa kuva näytti huomattavasti värikkäämmältä, selvemmältä (heilahduksesta huolimatta) ja mikä tärkeintä, se heräsi eloon.Eihän tärähtäneestä kuvasta saa millään kuvankäsittelyllä terävää, mutta joskus kuvalla voikin olla käyttöä tärähdyksestä huolimatta. Mietin; Mitä jos tarvitsen tätä vaikka tuleviin värikollaasihaasteisiin taustakuvaksi? Koskaan ei voi tietää!


Alla vierekkäin vertailun vuoksi alkuperäinen ja muokattu versio.Päätin vielä lopuksi tehdä lisätestin. Otin alkuperäisen, muokkaamattoman kuvan uudelleen käsittelyyn ja heilautin Unsharp Mask -nupit kaakkoon.No ei nyt sentään ihan, mutta pikkuisen reippaanlaisesti vetelin liukukytkimistä ja sain kuin sainkin lisää meininkiä aikaiseksi. Se on jokaisen itse pääteltävissä, menikö rankasti överiksi, vai ei. Joka tapauksessa olen vahvasti sitä mieltä, että jos vain aika sallii, niin kannattaa leikkiä kaikilla säädöillä. Testailla mitä tapahtuu, kun heittää vähän "yli" välillä. Vahingossa voi syntyä vaikka kuinka upeaa jälkeä!Nämä ja monet muut kuvanparannuskikat voidaan varmasti tehdä monin eri keinoin ja en yhtään ihmettele, jos ammattilaisilla on nippu parempiakin vinkkejä taskussaan. Tässä nyt kuitenkin yksi keino, jolla kuvia voi kätevästi retusoida hiukan näyttävämmäksi. Ihan ammattilaisvinkki on nimenomaan tämä digikuvien unsharp mask -kikka, samoin kuin curvesien käyttökin, mutta se, miten niitä tulisi oikein käyttää, jää jokaisen omaksi huoleksi.


Iloista viikonloppua ja tervemenoa testaamaan!


Kaikki kuvat copyright TeeTee, StudioTee

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti