perjantai 25. maaliskuuta 2011

Putkityömaa


VALOKUVATORSTAI


Aiheena on tällä kertaa kuva ja sen kuvausprosessi


Ajattelin aiheen nähdessäni, että no niin, tuskin löydän mitään käyttökelpoista ideaa ja olin jo päättänyt, että olkoon! Sitten vaan jotenkin aihe jäi takaraivoon kaivelemaan ja kävin jopa kurkkimassa joidenkin tuttujen blogeissa heidän osallistumisideoitaan. Kurkkasin ulos ikkunasta ja naps! PANORAMAKUVA!


Ei kun järkkäri käteen, pidempi putki kehiin ja nk. urheilukuvausasetus päälle. Zoomaus, tähtäys - naps - pieni liikahdus - naps - jälleen pieni liikautus - naps.. jne. Yhteensä 24 kertaa!


Sitten kuvat koneelle ja valitsemaan ne, jotka tarvitaan, voidakseen yhdistää yhden panoramakuvan. Kun kuvat oli valittu (yht. 12 kpl tarvittiin) vein ne Photoshopiin!Ilma oli kovin harmaa, mutta en käsitellyt kuvia mitenkään, vaan lähdin heti ne valittuani yhdistämään niitä panoramakuvaksi.Photoshopissa on kiva toiminto, joka yhdistää kuvat monella eri tavalla. Jokainen voi valita valikosta haluamansa yhdistämistyypin.Itse käytin tässä nyt automaattista valintaa, mutta lisäsin ruksin kohtaan Geometric Distortion Correction (Kts. kuva). Sitten valitsin (Browse) kaikki kuvat kansiosta ja ohjelma alkoi pakertaa saamansa työn kimpussa! Tietysti mieleen juolahti vasta siinä vaiheessa, kun OK oli jo painettu, että olisi ehkä ollut fiksua pienentää kuvia hieman jo valmiiksi, niin ohjelmalla ei olisi ollut niin valtava työ 12 suuren kuvan yhdistämisessä. Mutta, myöhäistä on katua, kun on jo housussa, joten ei kun kahvin keittoon... Onneksi lakupussissakin oli vielä naposteltavaa! Aikamoisen kauan nimittäin kesti, että photari suoriutui tehtävästä.
Rakentelin ajankuluksi karkkinaaman, jonka pikku hiljaa popsin suihini ja sitten...


Lopputulos oli kyllä upean saumaton, vaikka ala- ja  yläreunoihin jäikin paljon tyhjää. Se taas johtui tietysti yksinomaan siitä, että kuvaaja ei juurikaan pitänyt kameraa samassa linjassa joka kuvaa ottaessaan. Syy siis ihan oma, että reunakorjailut täytyi tehdä.


Sitten alkoi vasta todellinen muokkaustyö. Ensin Filter - Sharpen - Unsharp mask -toiminnolla vähän terävämpää jälkeä. Sitten harmautta pois, valoisuutta lisää ja vähän värien terävöintiä. Tällä kertaa en alkanut mitenkään pilkun päälle reunoja korjailemaan, vaan tyydyin täyttöväriin ja sen pehmentämiseen ja liu'uttamiseen kuvareunojen kanssa. Se, että talot ovat nyt venynyttä pikselimössöä ja niistä puuttuu kattoa yms. todella tärkeää, jääköön nyt huomiotta! :)


Itse kuvauskohde oli nimittäin tämän monta sataa metriä pitkä putkityömaa, joka rumentaa nykyisin maisemaani. (Kuvan saa vähän suuremmaksi klikkaamalla.)Kun vihdoin urakka oli suoritettu, niin näkymä ikkunasta oli aivan toisenlainen. Niin ne kevätsäät vaihtelevat nopeasti. Oli ihan pakko napata pari kuvaa vauhdissa ja yhdistää ne sitten manuaalisesti (ja sen kyllä huomaa). Kun osa kahvistakin ehti jäähtyä kupin pohjalle näitä urakoidessa, niin nyt on aika käydä keittämässä uusi kupillinen palkkioksi tästä urakasta!Käy katsomassa muidenkin ideat ja niiden toteutukset täällä!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti