tiistai 18. joulukuuta 2012

Aloitusnäyttö


Windows 8:n uudet tai erilaiset toiminnot ovat pikkuhiljaa tulossa tutuiksi, mutta varmaan on vielä monta uutta toimintoa löytämättä, kun ohjeita ei ole niin hirveästi ehtinyt selailemaan. Yleensä tutustun paljolti muutenkin uusiin ohjelmiin ja laitteisiin tutkien ja etsien. Kokeillen ja erehtyen, kunnes asiat jäävät mieleen ja tarpeelliset toiminnot löytyvät.

Olen koonnut pienen ja toivottavasti ei ihan hirveän sekavan koosteen joistakin Aloitusnäyttöön ja sen toiminnallisuuksiin liittyvistä asioista ja entiseen työpöytään nähden erilaisista/muuttuneista toiminnoista. Monia muitakin uusia tai erilaisia juttuja löytyy, mutta tässä raapaisu pintaan.

PELINÄKYMÄ
Tämän sovelluksen kuvakkeen olen hakenut itse Aloitusnäyttöön, koska käytän sitä päivittäin. Yläkuvan Aloitusnäytössä sitä ei vielä ole. Kun Pelit -kuvaketta klikkaa Aloitusnäytössä, avautuu alla olevan näköinen kooste peleistä ja Teemoista. Oikealle vierittäessä löytyy lisäksi tilastoa peleistä ja saaduista palkinnoista yms. Pelejä voi myös hakea lisää verkosta. Niitä on sekä ilmaisia, että maksullisia ihan jokaisen oman tarpeen mukaan. Pelejä voi toki olla muunkinlaisia, kuin näitä pasiansseja. Itse olen hakenut näyttöön vain Pasianssit ja Miinaharavan.

Kooste muista ominaisuuksista:

Entiseltä työpöydältä ei löydy enää vas. alakulmasta nk. Käynnistä -valikkoa, josta pääsi ohjelmiin, Ohjauspaneeliin ja esim. sammuttamaan koneen. Nykyisin koneen sammutus tapahtuu Aloitusnäytössä.


Aloitusnäytön ja työpöydän välillä voi kulkea (jos ei ole kosketusnäyttöä) hiirellä vasemmassa ala tai yläkulmissa hipaisemalla tai klikkaamalla. Kun kulmaan ilmestyy pieni kuvake, klikkaamalla sitä pääsee kyseiseen näyttötilaan.
Aloitusnäytön oikeassa reunassa piilossa sijaitsee toimintapaneeli (omakeksimä nimi kyseiselle kummallisuudelle), jossa sijaitsee toiminnot Hae, Jaa, Aloitus, Laitteet ja Asetukset. Sen saa näkyville oikeassa yläkulmassa sipaisemalla tai klikkaamalla.

"Hae" -toiminnolla voit hakea esim. ohjelmia, tiedostoja tai tekstiä koneeltasi.

"Aloitus" vaihtaa Aloitus ja työpöytä näkymien välillä.

"Jaa" mahdollistaa työsi jakamisen jossain sosiaalisessa mediassa (työpöytä näkymää ei kuitenkaan voi jakaa, vaan avoinna tulee olla esim. kuva tai teksti, varmaan musiikki tai videokin saattaa olla mahdollista jakaa. En ole testannut vielä kaikkea).

"Laitteet" toimintoa en ole testannut, mutta käsittäisin sen olevan linkki esim. älypuhelimen ja koneen välillä tms.

"Asetukset" valinnan takaa löytyy seuraavat kohteet (kuvakkeet): Verkko, Äänenvoimakkuuden tila (numeroina), Näytön asetukset, Ilmoitukset, Virtakytkin ja Kieliasetukset.
 
Lisäksi alareunassa teksti "Muuta tietokoneen asetuksia", jonka takaa löytyy seuraavat koneen asetukset.


Toimintapaneelin yläreunassa olevat asetukset vaihtuvat sen mukaan, oletko esim. Aloitusnäytössä tai työpöydällä.


Klikkaamalla Aloitusnäytössä tyhjää taustaa hiiren oikealla, ilmestyy ruudun alareunaan palkki, jossa teksti ja kuvake Kaikki sovellukset. Sitä klikkaamalla pääsee näyttöön, jossa sijaitsee kaikki koneellasi olevat sovellukset kansioittain.

Hiiren vierityspalkki on kätevä apu selatessa sovelluksia, sillä niitä yleensä riittää kauaksi oikealle vielä lisää.

Aloitusnäytön kohteita voi lisätä ja niitä voi poistaa oman tarpeensa mukaan. Siitä lisää myöhemmin.

3 kommenttia:

  1. Ihan erilaista siis, mutta mielenkiintoista. Kiitos sinulle tästä. Tutustun vielä joulun jälkeen huolellisemmin ja mietin ratkaisuani.

    VastaaPoista
  2. Ihan kivaltahan tuo uusi versio näyttää...!

    VastaaPoista
  3. Kiitos tästä postauksesta, palaan tänne, kun on uuden koneen ja Windows 8 aika. Huh, opinkohan noita ikinä! Hauskaa Joulua sinulle!

    VastaaPoista