Sukututkimus


Lauantai 27.6.2015 Hurahdin sukututkimukseenJUURET KATEISSA
Olen ollut aina hurjan kiinnostunut sukututkimuksesta ja mahdollisista kaukaisistakin sukulaisistani teorian tasolla. Kauhea kyläluuta kun en ole, ei ole oikein tullut käytännössä pidettyä yhteyttä aina edes lähisukuunkaan tarpeeksi. Teorian tasolla olen kuitenkin aina halunnut tietää juuristani enemmän ja onhan minulla yksi pimeäkin kohta sukupuussani, jonka salaisuuden olen aina halunnut selvittää. 1980-luvun alkupuolella olin aivan haltioissani, kun kuulin, että äidin äidin puolen suvusta tehdään sukukirja ja se hankittiinkin heti, kun se ennakkotilaukseen saapui. Vuosien varrella sitä on tutkittu välillä ahkeraan ja välillä vähemmän ahkeraan, mutta sen verran kovassa kulutuksessa se on ollut, että pehmeäkantisena niteenä sivut ovat pahoin irtoilleet ja "puumerkkejä" on sivuille kertynyt valtavat määrät.

SUKUTUTKIMUS
Jostain kumman syystä tässä n. kuukausi sitten tv:n ohi kävellessäni kuulin mainoksessa mainittavan, että sukuselvitykseen olisi netissä ohjelma nimeltä MyHeritage! Suuntasin samana iltana kyseisille sivuille ja aloitin oman sivuston. Ilmaisversio osoittautui heti kovin heppoiseksi tutkimuksen kannalta (kyllä sillä sellaisen puun kuitenkin kivasti rakentaa, jos itsellä on jo tarpeeksi tietoa lähisuvustaan ja miksei kauempaakin). Minä halusin kuitenkin päästä käsiksi koko valtaisiin puuverkostoihin sekä Suomessa, että mahdollisesti myös maailmanlaajuisesti, puhumattakaan kaikenmaailman arkistolähteistä ja niinpä jo parin päivän harkinnan jälkeen päivitin sivustoni pro-versioon (maksua vastaan tietenkin).

ÄIDIN ÄITI
Kiusaus olisi suuri kirjata ylös kaikki ne äidin äidin suvun henkilöt, joita kirjasta löytyy, mutta päädyin siihen, että oman sukuhaarani jäsenet ovat riittävä kohde. Lisäksi nappaan muiden suvun haarojen jäsenistä ne, jotka itse henk.koht. tunnen tai joista olen jostain muusta syystä kiinnostunut.

ÄIDIN ISÄ
Äidin isän sukua tunnen huomattavasti vähemmän, eikä tietoa ole kovin helppo edes löytää. Tunnen joitain äidin serkkuja (jo manan majoilla) ja tiedän nimeltä hieman useampia. Äidin tädit ja sedät ovat jo kuolleet, enkä itseasiassa ole koskaan tavannut pappaanikaan, koska hän oli kuollut jo huomattavasti aiemmin, kuin minä olen maailmaan putkahtanut.

ISÄN ÄITI
Isäni äidin sukua tunnen jonkin verran enemmän, kuin äidin isän. Isäni äiti oli ainoa isovanhemmistani, joka on ollut vielä elossa syntymäni jälkeen, ja jonka olen tavannut (jos ei oteta lukuun sitä, että vielä jäljellä oleva neljäs haara on kokonaan tuntematonta seutua, enkä siis voi tietää, vaikka pappani siitä haarasta olisikin ollut elossa). Serkkuja ei isän äidin puolelta minulla ole, mutta pikkuserkkuja senkin edestä. Läheskään kaikkia heistä en tunne, mutta muutaman sentään.

ISÄN ISÄ
Isäni isä on mummoni tarkoin varjeltu salaisuus. Kukaan muu ei tiedä, kuka hän on ja mummoni vei tiedon mukanaan mullan alle jo useita vuosikymmeniä sitten. Olen joskus ihmetellyt, että mahtoiko isäni isä itsekään tietää, että hänellä on poika, vai oliko asia myös häneltä peitetty? Jos tämä henkilö (kadoksissa oleva isoisäni) olisi tiennyt pojastaan tai jopa pojan tyttärestään, niin olisin ollut kyllä ikionnellinen, jos hän olisi eläessään vaikkapa viimeisenä asianaan tullut esiin. Minua asia on vaivannut koko elämäni jo siitäkin syystä, että oma isäni kuoli, kun olin 4 vuotias, ja osa minusta on tavallaan "tuntematonta seutua" jopa minulle itselleni.GEENITUTKIMUS
Tästä päästäänkin kätevästi siihen, että olen päättänyt teettää myös geenitutkimuksen, jonka avulla on mahdollista jäljittää omaa geeniperimäänsä vaikka kuinka kauas menneisyyteen. Ehkä se tuo jotain uutta päivän valoon, ehkä ei, mutta olen ainakin yrittänyt vielä sitä viimeistäkin keinoa ottaa selvää "kuka minussa asuu"!

**

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti